7. BİLİM DENEYİMİ ANTARTICA’YA BAŞLADI
ANTARTICA Kıtasına 6 sefer gerçekleştiren bilim ekibi, 7. Bilim Seferi için yola çıktı. 19 bilim insanından oluşan ekipte bu yıl ilk kez 3 lise öğrencisi yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) ile uyum içinde gerçekleştirilecek olan 7. Ulusal Antarktika bilim ekibinin yolculuğu başladı. Bilim ekibine bu yıl ilk kez 3 lise öğrencisi katılacak. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı’nın (BİDEB) TEKNOFEST kapsamında düzenlediği “Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması”nı kazanan Antalyalı lise öğrencileri, dünyanın en büyük buz çölünde mikroplastikler üzerine çalışmalar yapacak.
HEM FİZİKSEL HEM MANEVİ HAZIRIZ
TÜBİTAK KARE Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, gezi öncesi İstanbul Havalimanı VIP Lounge’da açıklamalarda bulundu. Özsoy, “İstanbul’dan yola çıkacağız ve bugün Antarktika’ya transfer olacağız. Bir aydan fazla bir süre sonra gemide bilimsel çalışmalarımızı yürüteceğiz. Antarktika’ya 7’nci bilimsel seferimizde 19 Türk bilim insanı ve 3 yabancı bilim insanı var. .Gemiye Türk bilim insanları dahil edildi.Bu yıl 18 farklı proje yürüteceğiz.Kız öğrencilerimizin yanı sıra keşif grubu 3’te 1 kadın araştırmacıdan oluşuyor.Artık ekip hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazır, dedi.
Buzul ÇALIŞMALARI YAPILACAK İklim değişikliğinin buzullarda kırılmalara da neden olduğunu ifade eden Özsoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: Kutuplar herkesin gözü önünde. İstanbul’da susuzluğu yaşıyoruz. Kış mevsimini tam anlamıyla yaşamadık. Kuraklık kapımızda. Kupalar bu sorundan etkilenir. Karasal buzullar karada kırılır ve okyanusla bütünleşerek deniz seviyesini yükseltir. Ekosistemin varlığını etkiler. Tüm dünyada ses getiren Tuz Gölü büyüklüğünde bir kütle koparak okyanusla bütünleşti. Ayrıca üssümüzün bulunduğu bölgede daha önceden var olan buz sahalarının olmadığını görüyoruz. Tüm çalışmaları iklim değişikliği ile ilişkilendirdiğimiz için buzla ilgili çalışmalarımız da mevcut olacak.”
ÇOK HEYECANLIYIZ
Fen ekibindeki 3 lise öğrencisinden Zeynep İpek Yanmaz çok mutlu olduğunu belirterek, “Meşe ağacının palamutundan elde ettikleri biyolojik plastik plastik yerine 45 gün gibi kısa bir sürede eriyecek. 450 yılda doğada çözünen market poşetlerinden 20 kat daha güçlü Giresun’da projemizi jüriye sunduk TEKNOFEST Karadeniz’de mülakata girdik seçildik çok heyecanlıyız çok güzel bir fırsat projemizi bölgede denememiz için.Farklı ülkelerin bilim üslerini ziyaret etmek ve burada çalışmak büyük bir fırsat.baht.Bizim için büyük bir onur”
– İstanbulhaber-kizilirmak.com.tr